SEO copywriting vs. webcontent schrijven

Lijnrecht tegenover elkaar én op hetzelfde pad staan SEO copywriting en creatieve content schrijven. Twee belangrijke componenten van online marketing. Twee technieken om je doelgroep te bereiken en jouw businessdoelen te halen. Beide varianten zijn geschreven content, en toch is er een onderling groot verschil tussen deze twee. Beide brengen dan ook een andere waarde voor jouw bedrijf met zich mee. Wat is het verschil precies? En waar wil je op focussen?

Het verschil tussen SEO copywriting en (creatieve) content schrijven

We beginnen met SEO copywriting. SEO staat voor Search Engine Optimization en het doel van SEO schrijven is, eenvoudig gezegd: gevonden worden op de zoektermen die beschrijven waar jouw tekst over gaat. Deze manier van schrijven is lezer georiënteerd én zoekmachine georiënteerd. Je schrijft waardevolle copy naar wat jouw doelgroep interessant vindt en nodigt de lezer uit in actie komen. Een extra dimensie aan deze manier van schrijven is dat je schrijft naar het online gedrag van jouw doelgroep. Om precies te zijn: naar het google-gedrag van jouw doelgroep. Welke zoekwoorden en zoektermen gebruikt jouw doelgroep op google? En waar geef jij precies antwoord op? Voor SEO copywriting is het belangrijk dat je een goed zoekwoorden onderzoek doet, keywords op de juiste plek in jouw tekst zet, je tekst relevant en scanbaar houdt en goede in- en externe links plaatst. Zorg er wel voor dat jouw tekst niet één grote brei van gekoppelde zoekwoorden wordt. Schrijf voor mensen, optimaliseer voor Google.

Creatieve content schrijven zit anders in elkaar. Er is meer inhoudelijk onderzoek voor nodig en het geeft een bepaald gevoel. Er wordt aan storytelling gedaan en er worden creatieve woordspelingen gebruikt. Knappe teksten die raken. Deze teksten pakken de bezoeker in en houden de lezer vast - in a good way.

Wanneer gebruik ik SEO copywriting en wanneer niet?

SEO copywriting is altijd een goed idee. De regels van Google houd je ten alle tijden in gedachten tijdens het schrijven - en in ons geval ook tijdens het bouwen van een website. Wij richten websites zo in dat er aan de SEO eisen wordt voldaan en dat Google denkt: "hey, dit is een goed werkende en snelle site die antwoord geeft op de gestelde vraag."

Maar (helaas, weer een maar): een website altijd volledig richten op SEO is ook geen goed idee. Wanneer wij een traject starten met een nieuwe klant en in de onderzoeksfase zitten, is dit altijd één van de onderwerpen die we aanstippen. Wat is het grooste doel van de website? Vindbaarheid, of speelt de gebruikerservaring, het verhaal achter het bedrijf en het oproepen van bepaalde emoties een grotere rol? Waar zit de (potentiële) klant in de funnel? En hoe zit het met de online concurrentie op bepaalde zoekwoorden? Het antwoord op deze vragen is erg belangrijk voor de verdere inrichting van een website. Of je nu een bedrijf start, een sterke positionering maakt, een website ontwerp of content schrijft. Het draait om - soms keiharde - keuzes maken.

Onze conclusie: SEO is enorm belangrijk. Altijd. Iedere dag. Tegelijkertijd houden wij van een sterk staaltje copy. Van pakkende teksten met een sterk begin en een knap einde. Wij leven voor de kracht van verhalen - zoals we hier al eerder schreven. Er is, zoals met alles, geen one size fits all tactiek als het gaat om het schrijven van jouw webteksten.

Advies nodig voor jouw SEO webteksten? Of wie weet - voor jouw hele website? Hit us up! We staan voor je klaar.

You do you. Wij doen de rest

Klaar om vooruit te gaan?