Waarom je een samenwerking met een klein creatief bureau wilt aangaan

In een klein kantoor is alles dichtbij

Er komt een tijd in de levenscyclus van jouw bedrijf dat je met een (ander) creatief bureau moet of wilt samenwerken. De keuze tussen creatieve bureaus is reuze. Dus waar moet je dan beginnen?

Creatieve bureaus zijn er in alle vormen en maten. Voor dit artikel trek ik even een harde lijn tussen 'groot' en 'klein'. Grote bureaus (+250 werknemers) staan vaak hoog in aanzien binnen de marketingwereld. Jaren van erkenning en geloofwaardigheid zorgen voor enorme portfolio's en klanten over de hele wereld. Maar is groter dan ook echt beter?

Nee. Zeggen wij. Dat wij dat vinden is natuurlijk logisch, want met twee personen schalen wij ons vanzelfsprekend onder de noemer 'klein'. Hierbij alle voordelen van een klein creatief bureau onder elkaar.

1. Kleine bureaus zijn veel persoonlijker betrokken

Interpersoonlijke relaties in het bedrijfsleven: daar hechten wij enorm veel waarde aan. Een connectie hebben met je klant en elkaar écht begrijpen. Mensen die zakendoen met mensen, in plaats van met geautomatiseerde marketingmachines met een stropdas.

Natuurlijk zijn gewaardeerde, grote bedrijven ook fijn om mee te werken. Ze zijn niet voor niks  gewaardeerd. Toch kunnen er momenten zijn dat ze onpersoonlijk aanvoelen (iets met bureaucratie). Ze zitten ook in een veiligere positie: ze hebben jou als klant niet per se nodig om te overleven. Kleine bureaus hebben die luxe en die capaciteit niet.

2. Rechtstreeks contact

Geen tussenpersonen, geen poespas. Bij kleine bureaus sta je in direct contact met de persoon die voor jou aan de slag gaat. Grote bureaus hebben vaak heel veel rauw en goed creatief personeel. Maar de omvang van het bedrijf kan in het nadeel werken ten opzichte van kleine hechte creatieve teams. De creatieven hebben vaak geen direct contact met de klant - ze worden gevoed met informatie van bovenaf. Dit kan het (creatieve) proces vertragen. Hoe groter de organisatie, hoe langer de hiërarchie. Kleine bureaus werken meestal in een platte structuur. Er is direct contact met de klant, vragen kunnen worden beantwoord zonder tussenkomst van anderen. Informatie wordt intern makkelijk en snel verspreid.

3. Snelle afhandeling in geval van nood

Een PR-probleem, een dringende planwijziging of een website die enkel nog wit beeld geeft. Je wilt dat dit soort dingen snel en adequaat worden opgelost. Toch? In een groot bedrijf kost het tijd en energie om de situatie volledig door alle lagen van de organisatie heen te communiceren. Wanneer tijd van belang is, is dat zeer inefficiënt. De oplossing is misschien enkel één druk op de knop, maar de persoon die die knop moet indrukken bereik je niet zomaar. Kleinere bureaus werken veel sneller. Minder mensen hoeven te worden gebrieft, en door rechtstreeks contact heb je direct de juiste persoon te pakken.

4. Iedereen op één lijn

Een grote groep creatieven klinkt ideaal. Zoveel verschillend expertises, ervaringen en ideeën samen. Perfectie! Of toch niet? Het is niet altijd fijn om heel veel ideeën tegelijk te hebben. En het duurt wel even voordat je in een grote groep een consensus hebt bereikt. Met veel mensen is er al snel een gebrek aan duidelijkheid. En consensus (of middenweg..) voor iedereen betekent misschien wel een project met minder impact. Met een kleiner team is het veel makkelijker om iedereen op één lijn te houden. Een hechte, individueel verantwoorde en vrije sfeer. Daar streven wij naar bij Studio moondust.

5. En dan... de kosten van designbureaus

Een belangrijke factor. Grote bedrijven hebben veel werknemers te betalen, bezetten grote gebouwen en hebben hogere overheadkosten. Hierdoor 'moeten' ze wel hogere prijzen vragen. En ja, je betaalt ook voor aanzien. Ik zeg niet dat kleine bureaus altijd goedkoop zijn, helemaal niet. Dat hoeft ook niet, want hoge waarde mag best wat kosten. Maar doordat ze lagere kosten hebben zijn ze vaak wel betaalbaarder.

Het is niet voor niks dat zelfs grote bedrijven tegenwoordig graag samenwerken met kleinere bureaus. Ze zijn flexibel en zitten niet vastgeroest in systemen. Innovatie! Een eenvoudige en eerlijke samenwerking.

En dan hebben we het nu nog niet eens gehad over onze kantoorhond. Maar dat zijn dingen voor later. Voor als we elkaar echt gaan leren kennen. Hebben we je interesse gewekt? Dat was de bedoeling! Neem contact met ons op voor een gezellig belletje of een copy coffee. We zien je graag bij Studio moondust.

You do you. Wij doen de rest

Klaar om vooruit te gaan?